Kvällsfilosofi

Det här med regelbundna sovtider verkar inte riktigt vara min grej. Ena dagen är jag skitduktig & lägger mig klockan tio, nästa dag tolv. Eller varför inte som idag - tio i två?!

Jag både gillar & inte gillar att vara upp sent. Det är väldigt mysigt, & tyst. Så skönt att få vara för sig själv, slappna av & slippa höra på småbrorsornas gnäll. Mindre kul är det på morgonen, när man helst av allt vill sova, & man då istället får lida av kacklandet!

Den dag jag flyttar hemifrån kommer jag njuta av tystnaden!! Eller kommer jag..?


Samhällsvälgörare

Så intressant & nyttigt för vissa att veta. Nu kan inte alla Sverigedemokrater säga att alla invandrare bara lever på bidrag & är en börda för samhället längre. De borde ju snarare tacka dem?!
 
Källa: http://www.dn.se/ekonomi/invandrare-betalar-mer-till-samhallet-an-de-far-tillbaka/
 

En värld där olikheter accepteras

I mitt tidigare inlägg nämnde jag att det är viktigt att man accepterar olikheter. Varför jag skriver om just detta är för att i vår värld skapas i princip alla konflikter på grund av just detta, olikheter. Att människor är olika, har olika viljor, olika ståndpunkter. I vår värld behövs det mer acceptens. Vi måste kunna acceptera andra människor även om vi inte alltid tycker likadant, ser likadana ut, har likadana kulturella, religiösa ståndpunkter, likadana värderingar. Skulle denna acceptens infinna sig så tror jag att många konflikter skulle upphöra. För om vi tar några exempel, hade Hitler & hans anhängare försökt förinta en hel folkgrupp om de hade accepterat varandra? Nej, antagligen inte. Hade det funnits rasism om alla hade accepterat varandras olikheter? Nej, antagligen inte.

Sen finns det även andra faktorer som kan orsaka konflikter, så som makt & ekonomi. Men vad jag vill komma till är att världen skulle vara så mycket trevligare om alla bara kunde acceptera varandra. Det betyder naturligtvis inte att alla måste älska varandra, för det vet jag är orimligt. Men att man kan leva under samma himmel, på samma jord, utan att vara nära på att slå ihjäl varandra skulle vara skönt. Enligt mig ska det inte finnas några "vi & de" då det endast skapar utanförskap & det tror jag inte att någon skulle trivas särskilt bra med. Vi måste börja vara mer logiska & hänsynsfulla innan vi öppnar munnen, vi måste lära oss att diskutera med logik, inte utifrån känslor. Man kan inte använda hat eller rädsla som ett argument för att kasta ut någon ur landet. Det fungerar inte, inte i längden.

Utan försöker man bara tänka efter, kanske genom att analysera ett problem, så ser man också att det inte är människorna det är fel på, utan andra faktorer som påverkar livet runtomkring dem. Detta gäller alla människor, inte bara en viss folkgrupp. Ser man till uppväxt, ekonomi, arbetsförhållanden, erfarenheter, mm. kan man snabbt förstå varför livet har utformat sig på det sätt som det har gjort för just denna person & detta skapar också en större förståelse för andra människor. Gör att man kan känna empati istället för ilska.

Jag sa tidigare att det vore orimligt att alla människor skulle kunna älska varandra & tyvärr tror jag inte att alla har förmågan att få denna djupare förståelse & acceptansen till andra människor heller. Men det här är i alla fall min eviga önskan om hur samhället skulle kunna utvecklas till det bättre, för alla människor.


Barn & påverkan

Det är svårt att kämpa för det man verkligen står för när någon hela tiden motarbetar en. Man försöker komma med moderna inflytanden om att man visst kan bära rosa som kille, medan den konservativa skriker från sitt omoderna avgrundsdjupa hål att "Nej det kan man inte! Killar står för styrka medan flickor ska vara fina!". Varje gång dessa stavelser lämnar någons mun har jag lust att ställa mig och skrika en harang med lämpliga/olämpliga (beroende på hur man ser det) ord. Men det gör jag självklart inte. Istället går jag där och tjurar, muttrar något om att det är omodernt tänkande och sen är diskussionen (som aldrig blev någon riktig diskussion) ute ur världen. & varje gång känns det som förlust. Vad kan man göra för att få redan vuxna personer att ändra sig? Jag vet faktiskt inte.
Däremot tar jag varje chans jag kan få att påverka de fortfarande små människorna. Uppmuntrar det som för de kanske är konstigt och obekant & menar på att man ska få välja sin väg själv. Tvingar aldrig, bara upplyser. Hade man också kunnat göra det utan att någon av de med egentlig makt (föräldrarna) lägger sig i och säger det motsatta, hade det kanske också kunnat fungera. Nu gör det säkerligen inte det. Eller? Föräldrarna har en stor roll i barnens låga åldrar. Men genom att ständigt nämna acceptansen av olikheter för barnen gör att de kanske, jag säger bara kanske, kommer bli mer öppensinniga i framtiden. Vem vet?


Stockholm, oh Stockholm...

Alldeles strax bär det av ner till Stockholm på 50-årsfest hos några vänner till familjen. Ska bli riktigt trevligt må jag säga! Jag undrar hur många handskak det kommer bli denna kväll. Hörde nämligen att det skulle komma många. Så vi får se vart kvällen bär! En sak är säker, jag kommer sitta bänkad framför bordet med mat, haha!!

Bild tagen: 2012-01-06

elinhe@instagram

       

Mat - mitt livs passion

Haha, kom på roligaste grejen nyss. Så rolig, men ändå sann. Jag tänkte: hm.. om jag någonsin kommer göra en kontaktannons måste jag skriva "Gillar du inte fetaost, tzatziki & svarta oliver så är det kört!", eller något i den stilen! Haha... tänker nu att det vore rimligt att gifta sig med en grek! Så passande att jag ska dit i sommar också! ;) 

Skämt åsido så tänkte jag berätta att eftersom jag älskar mat & alltid förevigar mat, så har jag nu gjort en matmapp på min dator. Inte alls nördigt eller någonting, helt totally awesome (speciellt när man är hungrig)! Helt sjukt hur många bilder jag har tagit det senaste året bara (typ 500?)... Vet dock inte vad jag ska göra med dem, förutom att titta. Men det som är lite roligt är att jag med många bilder kan komma på händelser som skett under den tid vi åt den, osv. 


 
Egentligen är det inte bara om mat jag gör så här, mappar, osv. Älskar att sortera och organisera foton och andra saker. Gör ofta mina egna små statistiska(?) undersökningar om saker och ting, listor, beräkningar och massa sådant. Förstår mig knappt på mig själv när det gäller sådana saker, men ja, whatever. Förra året t.ex. så räknade jag ut hur många skoltimmar det skildes åt mellan samhällsvetenskapliga programmet på min skola & på en annan skola just det skolåret. 

Undrar om det finns något sådant yrke... det borde det göra... haha... 

Har ni någonting som ni brukar göra, utan någon egentlig anledning eller så? 

I-landsproblem*

*I-landsproblem - små problem som vi "skapar" här i de så kallade industriländerna. Saker som vi stör oss på som en fattig människa i ett utvecklingsland aldrig skulle drömma om att bli irriterad på. Småsaker helt enkelt.

Dag in och dag ut går flera tusentals människor runt och stör sig på de så kallade "i-landsproblemen". Men har ni tänkt på hur bra vi har det egentligen

Idag t.ex. har jag gått runt och tyckt synd om mig själv för att jag missar avslutningslunchen med tjejerna från klassen, som invigning för sommarlovet. Nu ligger jag istället hemma och är sjuk, & visst, det är inte särskilt kul. Men trots det & att jag kanske inte haft världens bästa barndom, & att jag då och då kan må ganska dåligt p.g.a. stress och andra saker. Vad det nu än kan vara, så har jag, trots allt detta, det väldigt bra! Jag har föräldrar som bryr sig om mig, ett tak över huvudet, mat varje dag, bra klimat utan jordbävningar, tsunamis, orkaner, vulkaner, massor av giftiga ormar (haha), osv. Sverige är ett bra land. & jag tror att det är just därför vi har i-landsproblemen, för att vi har det så himla bra redan. Det finns egentligen ingenting väsentligt att irritera sig på, så då hittar man helt enkelt nya, dumma saker att göra det på. 

Så tänk på det, varje gång ni blir irriterade på någonting. Att vi har det mycket, mycket bättre än mer än en tredjedel av världens befolkning. Jag vet att det är svårt att tänka så när man är sådär fly förbannad. Men för guds skull, var tacksamma. Såg häromdagen på Facebook en tjej som hade blivit så arg på sina föräldrar för att hon BARA fick en iPhone i present så att hon hade sönder den. Blir så förbannad när jag ser sådant. Var tacksamma för det ni har istället för att endast tänka på de materiella sakerna här i livet!! För när det väl kommer till kritan skulle jag kunna ge upp allt för min fina familj, till och med kameran(!!!). 

Ta detta med en nypa salt när jag säger att vi inte har några problem i Sverige, för det har vi, men jag syftar framför allt på de typiska i-landsproblemen.

The secret ballerina.

2011-12-10

Återblickar...

Tittade igenom en del bilder från 2010 nyligen, det år när jag precis hade köpt min systemkamera. Med häpnad hittade jag en hel del bilder som jag knappt lagt märkte till tidigare. På den tiden tog jag typ dubbelt så mycket bilder som jag gör nu, så jag orkade nästan aldrig titta igenom allt som jag hade knäppt... haha... 

Här är i alla fall några bilder från när jag & familjen var ute på en ö, mitt ute på Östersjön! Haha nej, kanske inte direkt mitt ute, men fint var det i alla fall!


Picnic, osv.

Idag blev det en solig picnic på ett grönområde i Tierp med lillebror. Bara vi där, men det kanske inte var så konstigt egentligen. Alla låg väl på stranden en dag som denna. Dock är jag fortfarande förkyld så kunde inte göra så mycket... :/
Kortspel! Vann varenda gång! ;) 


Sen blev Anton irriterad för att jag fotograferade så mycket!


Varmt, Anton??


RSS 2.0